Zwemmers SG-HGA vol energie op eerste wedstrijd van 2023

SLIEDRECHT – Op 28 januari vond de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar plaats in Bronbad de Lockhorst in Sliedrecht. Tijdens deze derde ronde van de Nationale Zwemcompetitie behaalden de zwemmers van SG-HGA 11 persoonlijke records en 12 medailles. De wedstrijd begon met de 50 meter vlinderslag dames. Linda Sterk-Buijk zwom met 32.96 naar het zilver toe, Amelie Wolff tikte als vijfde aan in 37.00 en Merel van Wijk mocht als negende 38.84 noteren. Bij de heren behaalde Robbert Donk het hoogste podium en mocht met 27.84 op de klokken het goud ophalen. Edward Korevaar (31.97 a-tijd), Somchai Vat (31.97 b-tijd), Jaco Huisman (32.58), André Sterk (32.63 b-tijd) en Joost Elich (33.60) deden hun uiterste best maar behaalden geen persoonlijk record en grepen ook naast het podium. Op de 100 meter schoolslag zwom Sarah van Roon een mooie race en tikte hierbij als zesde aan in 1.51.50, wat een pr van 10 seconden betekende. Elise Hagenaar zwom op de 100 meter wisselslag een pr van 2 seconden en tikte als vijfde aan in 1.24.81. Bij de jongens liet Xander Schoneveld iedereen ver achter zich en zwom de 100 meter wisselslag in 1.11.61, wat resulteerde in een pr van bijna 2 seconden en een gouden medaille. Sjoerd Noordermeer (1.20.96) en Julian Korevaar (1.21.83) zwommen beiden geen pr en moesten genoegen nemen met respectievelijk de vierde en vijfde plaats. Lotte Spelt mocht het brons ophalen in haar categorie van de 100 meter wisselslag en tikte aan in 1.31.52 wat net geen pr was. Lindsey Kortenoever tikte als zevende aan op de 50 meter rugslag en behaalde een pr van een halve seconde.

Na de jurywissel vervolgde de wedstrijd met de 100 meter rugslag, waarbij de dames als eerste in actie mochten komen. Amelie behaalde hierbij de derde podiumplaats met 1.19.25 op de klokken, Linda tikte nipt als vierde aan in 1.20.21 en Merel zwom met een klein pr naar de negende plaats in 1.45.29. Bij de heren troefde Robbert wederom iedereen af en behaalde met ruime voorsprong de eerste plaats in een tijd van 1.08.03. Edward kon op zijn beurt het zilver ophalen met een mooie tijd van 1.12.24 op de klokken. André (1.17.72), Somchai (1.19.60), Joost (1.20.56) en Jaco (1.24.84) zwommen alle vier helaas boven hun tijd. Floris van Son kwam in actie op de 50 meter vlinderslag, maar kon ondanks een mooie race geen tijd noteren vanwege een diskwalificatie. Sarah zwom de 50 meter rugslag erg netjes naar de zesde plaats, maar behaalde met een tijd van 45.50 net geen pr. Elise wist op de 50 meter vlinderslag een pr van bijna 2 seconden te behalen en tikte met 39.97 als achtste aan. Xander (31.85), Sjoerd (35.10) en Julian (35.16) zorgden voor een vertrouwd 1-2-3tje en daarmee werden alle te behalen medailles verzilverd. Lotte zwom de 50 meter vrije slag in 34.58 wat een klein pr en een zilveren medaille betekende. Floris had bij de 50 meter rugslag meer geluk en kon met 55.10 een pr van 4 seconden en een zilveren medaille op zijn naam schrijven. Lindsey kon op de 50 meter vlinderslag helaas geen tijd noteren vanwege een dis.

De wedstrijd werd afgesloten met twee estafettes. De dames beten het spits af met de 4×50 meter vrije slag. Het damesteam, bestaande uit Amelie, Lotte, Linda en Elise, zette een strakke tijd van 2.09.05 neer en behaalde daarmee de tweede plaats. Hierna verschenen twee herenteams aan de start voor de 4×50 meter wisselslag. Het eerste team, bestaande uit Xander, Somchai, Robbert en André, wist de eerste plaats te bemachtigen met 2:03.46 op de klokken. Julian, Sjoerd, Jaco en Joost kwamen uit voor het tweede team, waarbij zij met een eindtijd van 2.13.78 helaas net naast het podium grepen.

De grootste verbetering van de dag kon Sarah van Roon op haar naam schrijven. Zij zwom een pr van 10 seconden op de 100 meter schoolslag. De volgende wedstrijd vindt plaats op zaterdag 18 maart in Zwemcentrum Papendrecht.